Workshop Mordançage @ DeZilverbeek.be

Geplaatst op

Mordançage is een fotografisch proces waarbij we het fotopapier waarop de foto wordt afgedrukt bewerken met een chemisch bad. Door de chemische reactie gaat het fotopapier reageren waarbij er sluiers ontstaan.

Het Mordançage procedé vraagt enige oefening voor je er mooie resultaten mee behaalt. Elke factor is immers van belang. De opbouw van je beeld, het papier waarop we afdrukken, de samenstelling van het chemische bad, de temperatuur van dat bad, de temperatuur van de spoelbaden, … het heeft allemaal een invloed op het resultaat.

Tijdens de workshop vetrokken we van digitale beelden, die we eerst in Photoshop aanpasten in functie van het procedé. Die beelden werden dan in negatief afgedrukt op transparant zodat de prints konden gebruiken als negatief om een afdruk te maken op fotopapier. We vetrokken dus van een digitaal beeld waarvan we via we een print op transparant een klassieke zilvergelatine afdruk maakten. Eenmaal we de afdruk hadden konden we ermee aan de slag in het chemische bad.
Ik had de deelnemers bij de aanvang verwittigd dat ze niet te veel restultaten moesten verwachten bij de eerste keer. Toen ikzelf er de eerste keren mee experimenteerde vielen de resultaten immers serieus tegen, soms gleed het beeld helemaal weg tijdens het spoelen. Toch vielen de resultaten best mee.

Het was wel allemaal een beetje veel om het op één dag goed te doen en ik denk dat volgende workshops beter op twee dagen kunnen plaatsvinden. Eén deelnemer is daags na de workshop trouwens nog een halve dag komen verder werken.

Zelf een workshop volgen: klik hier

Ook geïnteresseerd in een workshop, stuur dan een berichtje

Je gegevens worden niet gedeeld met derden en enkel gebruik om je een paar keer per jaar een nieuwsbrief te versturen met aankondigingen van workshops, exposities of nieuwe projecten.