Smartphone cyanotypie

Geplaatst op

“De beste camera is de camera die je bij je hebt” het klinkt als een reclameslogan voor de nieuwste smartphone maar het is gewoon ook waar. En wat als je digitale smartphone beelden gaat afdrukken met de alleroudste fotografische technieken in dit geval cyanotype.

In de camerawereld vind je meest moderne technologie tegenwoordig in de smartphones. Maar er gaat nog een hele wereld open als je die digitale foto’s wil vertalen naar afdrukken.  En wat als je digitale smartphone beelden gaat afdrukken met de alleroudste fotografische technieken in dit geval cyanotype.

“De beste camera is de camera die je bij je hebt” het klinkt als een reclameslogan voor de nieuwste smartphone maar het is gewoon ook waar.  De laatste generaties smartphones hebben degelijke camera’s waar je heel goede foto’s mee kan maken. 

En dan stond ik daar weer, te wachten op een trein die werd afgeschaft. Die ochtend hoorde ik op de radio hoe ze het station van Mechelen aan het afbreken zijn.  En dan zit daar die jongen met zijn oortjes in en zijn zwarte kap over zijn hoofd om de buitenwereld en de koude ‘buiten’ te houden.  Het was een prachtig beeld en ik had tijd om te proberen om het vast te leggen.

Bij zo weinig licht wist ik dat ik veel ruis zou hebben.  Als je digitaal een beeld op de juiste manier omzet naar een zwart-wit beeld dan wordt die ruis korrel.  Korrel dat was dan weer zeer typisch voor analoge fotografie en dat geeft een zeker karakter aan je beeld.

Nadat dat de foto werd omgezet naar zwart-wit hebben we hem afgedrukt als digitaal negatief.  Dat negatief werd dan gebruikt om een cyanotype te belichten.  Ik vind het typische Pruisische blauw van cyanotypie wel mooi voor sommige beelden, maar voor dit beeld had ik toch liever een afdruk in bruine of zwart-wit tinten.  Dat kan je bereiken door de afdruk eerst te bleken en daarna in een vloeistof te dompelen dat veel tannine bevat: koffie, thee, wijn, … Dat is wat ik met deze foto uiteindelijk deed.

Geïnteresseerd in een workshop cyanotype: geef dan een seintje

Alle workshops gaan door in DeZilverbeek.be in Antwerpen

Geef hier een aantal data in waarop je de workshop graag zou volgen, we kiezen dan samen een moment.
Je gegevens worden niet gedeeld met derden en enkel gebruik om je een paar keer per jaar een nieuwsbrief te versturen met aankondigingen van workshops, exposities of nieuwe projecten.