Workshop Cyanotype met Sylvie en Dirk

Geplaatst op

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens een workshop Cyanotype gaf.  Nochtans is dat eigenlijk de beste workshop als introductie tot alternatieve fotografische technieken. Het is een redelijk eenvoudig en betaalbaar proces dat je na de workshop ook gemakkelijk thuis kan doen. 
Het vraagt een beetje handigheid om het papier mooi te coaten met Cyano, maar dat leer je snel. Het is ook al fantastisch om de verwondering van deelnemers mee te maken als hun foto na het belichten tevoorschijn komt op het papier.  Bij cyanoptype ontwikkelt het beeld oor oxidatie, dat versnellen door de foto onder te dompelen in een bad met een beetje zuurstofwater. Dan ontwikkelt het beeld op enkel ogenblikken uit, en dat is elke keer een magisch moment.

Sylvie en Dirk wilden ook graag verder experimenteren met het tonen van hun afdrukken.  We hebben haast de hele namiddag beelden eerst gebleekt, sommige amper, sommige haast helemaal, om ze dan in bad van tannine onder te dompelen zodat het beeld terugkomt maar dan in een kleur die bepaald wordt door de soort tannine die we gebruikten. Voor deze workshop hebben we eigenlijk gewoon, koffie, zwarte thee en groen thee gebruikt en ook dat is elke keer spannend afwachten om te zien in welke tonen het beeld tot ontwikkeling komt.   Tijdens de pandemie en de lockdowns hebben we in het atelier tientallen en tientallen tests gedaan, en we weten dus wel min of meer welke the wel resultaat oplevert.  Maar er zijn zoveel variabelen die een rol spelen dat het voor een stuk toch elke keer weer een verassing is.

Wil je zelf graag een workshop volgen? Geef dan een seintje

Geef hier een aantal data in waarop je de workshop graag zou volgen, we kiezen dan samen een moment.
Je gegevens worden niet gedeeld met derden en enkel gebruik om je een paar keer per jaar een nieuwsbrief te versturen met aankondigingen van workshops, exposities of nieuwe projecten.