White on White

Geplaatst op
White on white Belgische vergezichten | panoramas Belges, Silvergelatine Lith print, Antwerpen 2020
White on white
Belgische vergezichten | panoramas Belges, Silvergelatine Lith print, Antwerpen 2020
Belgische vergezichten | panoramas Belges, Silvergelatine Lith print, ANtwerpen 2020

Lith Printing

Een Lith print is een alternatieve manier om foto’s af te drukken in de donkere kamer.  In plaats van gebruik te maken van een klassieke ontwikkelaar maak je gebruik van Lith ontwikkelaar. De lith ontwikkelaar gaat een andere chemische reactie aan met het fotopapier dan een normale ontwikkelaar met heeft het dan over “infectuous development” of “besmettelijke ontwikkeling.  Eenvoudig verteld wil het zeggen dat de donkeren tinten sneller gaan ontwikkelen dan de lichte tinten. Hoe donkerder die tonen worden, hoe sneller ze gaan ontwikkelen. Wat dus leid tot een kettingreactie waarbij de schaduwpartijen van de foto sneller gaan ontwikkelen dan de lichte partijen die een beetje lijken te treuzelen.  Het komt er dan op aan om de chemische reactie op het juiste moment te stoppen door de foto snel in het stopbad te brengen.

Lith printen is een beetje onvoorspelbaar omdat er heel wat factoren zijn die een invloed hebben op het eindresultaat: het gebruikte papier, de samenstelling van de ontwikkelaar, de leeftijd van de Lith ontwikkelaar, de temperatuur, de manier waarop jet het fotopapier belicht, …   Verschillende papiersoorten reageren ook helemaal anders op de Lith ontwikkelaar en heel wat papiersoorten zijn onbruikbaar als je ze rechtstreeks ontwikkelt met Lith.  En om het helemaal leuk te maken wijzigen fabrikanten regelmatig de chemische samenstelling van de emulsie die ze aanbrengen op het papier, dat merk je met een gewone ontwikkelaar, maar bij Lith ontwikkeling verkrijg je dan plots een heel ander resultaat dan voorzien.

Je kan echter ook je foto eerst ontwikkelen met je gewone ontwikkelaar, die dan we dan gaan bleken en opnieuw ontwikkelen met een Lith ontwikkelaar, dan krijg je opnieuw andere resultaten.