Zonder drukkers geen drukwerk

Geplaatst op

“All the grass is dead” in druk

Gisteren, 2 mei, is ons boek in druk gegaan bij drukkerij EPO. Eerst nog met Tom even briefen en dan naar de drukpers. Mohamed had al alles klaar gezet om eraan te beginnen.

Oei, het ziet er allemaal een beetje magenta uit, was mijn spontane reactie op de vellen die ik zag liggen. Mohamed stelt me gerust en wijst me naar een ander stapeltje drukvellen die ik eens moet bekijken. We nemen de de vellen mee naar buiten om er in daglicht naar te kijken. Het ziet er helemaal uit zoals ik het had gewild. Mohamed checkt nog een keer of de kleuren goed zitten en we geven het aantal exemplaren in die de pers moet draaien.

De eerste vellen komen er uit, Mohamed meet de kleuren nog eens, loopt rond de pers en holt dan terug om snel een op nieuw vel te checken of de kleuren nog goed zitten. Ik huppel opgewonden mee rond de drukpers. Ik ben vooral onder indruk van de focus van Mohamed. Die verliest zijn pers geen seconde uit het oog, checkt de hele tijd allerlei parameters, … Terwijl ik met de instax camera een paar foto’s probeer te maken lijkt het alsof Mohamed me gewoon niet zien staan, hij heeft alleen oog voor de draaiende drukpers.

De eerste pagina’s zijn door de pers, Mohamed zet de drukplaten klaar met de volgende pagina’s en plaatst ze op de pers. Een paar proefvellen later meet Mohamed alles na en gaat pers terug aan het rollen. Ik neem terug een vel mee naar buiten en ben onder de indruk, het ziet er echt goed uit.

Ik zou graag de hele dag blijven maar ik moet nog de les die ik strak ga geven voorbereiden. Ik kan me ook wel voorstellen dat het voor Mohamed fijner werken is als er niet de hele tijd iemand staat rond te huppelen. We schudden handen en ik bedank Mohamed voor de zorg die hij besteed aan het drukwerk.

Vrijdag mag ik het drukwerk ophalen samen met 1 km lijm om tijdens het weekend de verschillende onderdelen samen te voegen tot een boekje.
Als je wil kan je een kijkje komen nemen en voor wie een handje wil toesteken is er eten en drinken.
Tijdens het “Atelier in beeld” weekend staan de deuren van het atelier immers het hele weekend open.

https://www.atelierinbeeld.be/nl/kunstenaar/han-soete