Workshop zoutprint

Geplaatst op

We leren tijdens deze workshop foto’s af te drukken volgens één van eerste fotografische afdruktechnieken.  We vertrekken van een digitaal zwart/wit beeld, maken zelf papier fotogevoelig en drukken nadien het beeld af met UV licht. Na de workshop ben je in staat om zelf met zoutprint (& albumen) aan de slag te gaan. De workshop gaat door in De Zilverbeek, Antwerpen)

Zoutprint & Albumen zijn een 19e -eeuws processen waarbij we zelf fotopapier maken op basis van zilvernitraat en zout. De eerste commerciële fotopapieren waren zoutprints of albumen. Bij klassieke fotografische proces wordt zilvernitraat fotogevoelig gemaakt door het te verbinden met een haloïde: chloor, broom, zout, … of een mengeling van een aantal componenten.  Als het zilvernitraat zich verbindt wordt het fotogevoelig.
Voor zoutprint en albumen gerbuiken we zout.  Het dynamisch bereik is ongeveer even breed als dat van comeercieel fotopapier, het contrast van het beeld bepalen we door de opbouw van het negatief waarmee we de contactafdruk maken.

  • Voor zoutprint gebruiken we een geactualiseerde formule die geen gebruik maakt van dierlijke grondstoffen en die haast geen vervuiling oplevert voor het milieu.

Tijdens de workshop leer je de formules aan te maken, hoe je het papier voorbereid, de coating aanbrengt, het fotogevoelige papier belicht met een beeld en uiteindelijk hoe je het belichtte papier ontwikkeld. 

Voor de prints gebruiken we ‘cotton rag’, papier op basis van katoen.  We werken met papier dat speciaal werd ontwikkeld voor alternatieve fotografische processen. We testen ook een 100% ecologisch en 100% fairtrade handgeschept papier.

Prijs: € 195 Inbegrepen: broodje & drankje, digitaal negatief, gebruikte producten en papier

Geef hier een aantal data in waarop je de workshop graag zou volgen, we kiezen dan samen een moment.
Je gegevens worden niet gedeeld met derden en enkel gebruik om je een paar keer per jaar een nieuwsbrief te versturen met aankondigingen van workshops, exposities of nieuwe projecten.