Programma & workshops winter 2023-2024

Geplaatst op

Het is dan wel nat en koud, in de Zilverbeek laten we dit niet aan ons hart komen en duiken we graag met jullie de doka in voor heel wat workshops. Hieronder vinden jullie weer een nieuw overzicht.

De Zilverbeek heeft ook plannen om binnenkort een nieuwe opnamestudio in gebruik te nemen. We zoeken nog een paar mensen die deze studio mee willen huren.

Tenslotte gaan we met onze vrienden van de Zilverbeek op regelmatige basis op expo-bezoek. Wie graag op de hoogte wordt gehouden van deze trips mag ons contacteren en dan voegen we je toe aan de Whatsapp groep “De Zilverbeek Expo” Hopelijk kunnen we je hier snel nog verwelkomen tijdens één van onze aktiviteiten.

Anja en Han

In deze nieuwsbrief:

  • GEZOCHT Geïnteresserden voor CO-HUUR Fotostudio
  • DE ZILVERBEEK EXPO GROEP Geïnteresserd om mee op expo bezoek te gaan?
  • PROGRAMMA WORKSHOPS NOV 2023 tem JAN 2024

GEZOCHT 

De zilverbeek heeft de gelegenheid om de Fotostudio van Walter Saenen mee in gebruik te nemen.
Deze opnamestudio is gevestigd in dezelfde gebouwen als de Zilverbeek. Dit is een mooie uitgeruste fotostudio met grote backdrop wall van 5 x 6m en aparte ruimte voorzien voor styling.
We zoeken nog 2 extra mensen die deze studio mee op permanente basis willen huren en we voorzien ook de mogelijkheid om deze studio voor korte projecten af te huren.

Ben je geïnteresseerd om hierin mee te stappen?
Neem dan contact op voor verdere uitleg en eventuele bezichtiging. 0494 04 29 71


DE ZILVERBEEK EXPO GROEP 

Vorig jaar gingen de deelnemers van onze fotoplatformgroepen regelmatig foto en andere interessante expo’s bezoeken. 
Dit geeft de gelegenheid om andere fotografen te leren kennen en hun werk te analyseren, wat op zijn beurt kan helpen bij de uitwerking van je eigen (foto)projecten.
Wie graag wil aansluiten bij deze expogroep mag zijn/haar/hun gegevens doormailen naar info@dezilverbeek.be en voegen we toe aan deze dedicated whatsapp expo groep zodat je op de hoogte blijft van de aktiviteiten. Karin Cleymaet en Jonathan Karsilo zullen enkele georganiseerde aktiviteiten posten maar indien je zelf graag ergens naartoe gaat kan gewoon een berichtje sturen met de vraag of er iemand mee wil.


PROGRAMMA WORKSHOPS

26, 27,28 en 29 december: Week van de Analoge Fotografie nog 2 plaatsen beschikbaar
ZO 14 januari: Workshop Liquid Emulsion meer info zie onderaan
ZO 21 januari: Workshop Mordançage meer info zie onderaan
ZO 28 januari: Workshop Cyanotype meer info zie onderaan
ZA 03 februari: Workshop Zoutprint meer info zie onderaan
ZO 25 februari: Workshop Wet Collodion meer info zie onderaan
ZA 02 maart: Analoog Filmpje ontwikkelen meer info zie onderaan
ZO 03 maart: Analoog Foto afdrukken op barietpapier meer info zie onderaan
Op aanvraag: Workshop Platinum/Palladium meer info zie onderaan


WEEK VAN DE ANALOGE FOTOGRAFIE

26, 27, 28 en 29 december

We nemen vier dagen de tijd om het hele proces van analoge fotografie onder de knie te krijgen. Van het laden van een filmrolletje, het maken van de foto tot het ontwikkelen en printen in de donkere kamer.

  • Dag 1: We leren hoe onze camera werkt, hoe we het licht meten en trekken erop uit om onze eerste foto’s te maken. Nog voor het einde van de dag ontwikkelen we ook onze eerste filmpjes.
  • Dag 2: Bij mooi weer trekken we de natuur in, bij minder mooi weer werken we in de studio. In de namiddag ontwikkelen we onze filmpjes.
  • Dag 3: In de voormiddag maken we contactafdrukken van onze negatieven en kunnen er eventueel nog filmpjes ontwikkeld worden. In de namiddag maken we dan de eerste afdruk op fotopapier.
  • Dag 4: We werken de hele dag in de DOKA om enkele afdrukken te maken. We leren hoe we en beeld dynamischer kunnen maken door het gebruik van split grade printing. We leren gevorderde technieken als burning en dodging.

 Kostprijs € 570

Filmpjes (Ilford HP5), fotopapier, chemie, gebruik doka, werken met studio flitsers en ook een broodje met drankje bij elke sessie inbegrepen.

Je brengt best wel zelf je eigen analoge camera mee: 35 mm, 120 mm of 4×5 camera.  Geef een seintje als je niet over een eigen analoge camera beschikt, dan zoeken we een oplossing. 


LIQUID EMULSION
(Max 3 deelnemers)

We maken in de voormiddag ons eigen papier lichtgevoelig met vloeibare zilvergelatine. In de namiddag leren we een foto afdrukken op klassiek foto papier. Tip: Ben je nog niet vertrouwd met het maken van analoge filmafdrukken dan kan je de workshop ‘Foto Afdrukken’ voordien volgen.

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen. )

Bij gebruik van digitale negatieven is er wel een meerkost voor het aanmaken van de negatieven. Breng dus eigen negatieven mee.


WORKSHOP MORDANCAGE
(Max 3 deelnemers)
Mordençage is een techniek waarbij we eerst een foto afdrukken op klassiek fotopapier om die daarna in een chemisch bad te dompelen waarop het fotopapier gaat reageren. Als je het proces een beetje onder de knie krijgt, ontstaan er sluiers en verkleuringen die een nieuwe dimensie toevoegt aan je beeld.

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen.)
Bij gebruik van digitale negatieven is er wel een meerkost voor het aanmaken van de negatieven. Breng dus eigen negatieven mee.


CYANOTYPE
(Max 3 deelnemers)

Cyanotype is één van de oudste fotografische technieken die tot vandaag nog steeds wordt gebruikt. Iedereen kent wel de typische beelden in “Pruisisch blauw” die zo kenmerkend zijn aan dit procédé maar tijdens onze workshop leren we je tevens hoe je een beeld op smaak kan brengen door het te verkleuren met tannines (koffie, thee,…)

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen. )


WORKSHOP ZOUTPRINT
(Max 3 deelnemers)

Zoutprint is een 19e -eeuws proces waarbij we zelf fotopapier maken. We gebruiken daarvoor zout en zilvernitraat.  Nadien drukken we een foto af op het zelfgemaakte papier, het resultaat is een warm (bruinachtig) beeld met een breed dynamisch bereik.

Tijdens de workshop leer je hoe je het papier voorbereidt, de coating aanbrengt, het fotogevoelige papier belicht met een beeld en uiteindelijk hoe je het belichtte papier ontwikkelt. Je leert ook hoe je, door gebruik te maken van een toner, het beeld kan omzetten naar zwart/wit.

Kostprijs: € 195,00

Alle papier, producten en materiaal inbegrepen. Eén digitaal negatief inbegrepen, je kan er meer afdrukken maar dan is dat tegen extra kostprijs.


WET COLLODION
(Max 4 deelnemers) Inschrijven vóór 1 februari!!!

In deze workshop geven we jou de basis van deze bijzondere fototechniek mee.
Tijdens de Wet Collodium-dag leer je zelf collodium gieten op een aluminium plaat of glas, deze plaat lichtgevoelig maken, juist belichten, ontwikkelen, fixeren en uiteindelijk vernissen.
Elke deelnemer neemt minimaal twee 4×5 zelfgemaakte tintypes mee naar huis.

Kostprijs: € 230,00


WORKSHOP FILMPJE ONTWIKKELEN
(Max 3 deelnemers)
In de voormiddag ontwikkelen we filmpjes
In de namiddag maken we een contactafdruk.

Prijs: € 195 


FOTO AFDRUKKEN OP BARIETPAPIER (Analoog)
(Max 3 deelnemers)

We beginnen met basistechnieken om te eindigen meer gevorderde technieken als split grade printing waarbij we leren hoe we de kwaliteiten van variabel contrast fotopapier kunnen benutten om een afdruk te maken

Prijs € 195,00 (gebruik materiaal, papier en chemicaliën inbegrepen. )
Bij gebruik van digitale negatieven is er wel een meerkost voor het aanmaken van de negatieven. Breng dus eigen negatieven mee.


WORKSHOP PLATINUM/PALLADIUM
(Individuele sessie op aanvraag)

Platinum Palladium is een 19e -eeuws monochroom printproces waarbij platinum en palladium wordt gebruikt, twee edelmetalen die nooit kunnen oxideren. Deze prints worden gemaakt voor de eeuwigheid.

Tijdens de workshop leer je hoe je het papier voorbereid, de coating aanbrengt, het fotogevoelige papier belicht en ontwikkeld.
Prijs: € 350,00


INSCHRIJVINGEN

Je gegevens worden niet gedeeld met derden en enkel gebruik om je een paar keer per jaar een nieuwsbrief te versturen met aankondigingen van workshops, exposities of nieuwe projecten.