7 maand later: Mieke in Quarantaine

Geplaatst op

In mei 2020 maakte ik deze foto van Mieke, ze zat toen reeds 3 maand in quarantaine.  Het is een foto die geen licht mag zien.  Als je de foto uit het lichtdichte doosje haalt dan verdwijnt hij. Je kan er dus enkel naar kijken onder speciaal rood dokalicht.

Volgens het nieuws zal het nog tot mei 2021 duren voor Mieke een vaccin kan krijgen. Mieke lijdt aan een ziekte die haar immuunsysteem aantast. Een besmetting met het coronavirus zou dus fataal kunnen zijn. Sinds half maart komt er amper nog iemand op bezoek en wordt alles wat het appartement binnenkomt grondig ontsmet.
Terugkomen uit vakantie en frietjes met mosselen bij Mieke & Lieven, met de kerstdagen een paar dagen samen ergens logeren met de hele familie, de jongens die hun rapport gaan voorstellen aan Mieke & Lieven, na één of andere afspraak in Brussel nog even binnenspringen voor een kom soep of als we de laatste trein naar Antwerpen missen nog snel even bellen of we mogen blijven slapen. We moeten ook op afstand afscheid nemen van een aantal mensen. Normaal zouden we elkaar dan kunnen zien, knuffelen, tranen uitwisselen, samen herinneringen ophalen, … nu bleef het soms beperkt tot een korte uitwisseling via Messenger. Als we elkaar zien via de videochat, dan hebben het maar kort over al dat gemis en verdriet. We keuvelen liever over wat er werd gegeten tijdens de kerst, de liefjes van de neefjes, onze weelderige haarbossen of de kortingen in de Lidl.

Deze zomer vroeg Mieke me of ik ook een foto van Lieven in het doosje wilde stoppen. Ze vond het niet zo’n leuk idee dat ze alleen in dat doosje zat. Ze zit ook niet alleen thuis, Lieven is erbij, en dat is een wereld van verschil. Ik drukte dus een foto van Lieven af en stopte die erbij.

Mieke houdt zich sterk. Zelf voel ik de woede steeds regelmatiger opborrelen. Ik word steeds bozer op onze beleidsmakers die weigeren om de strijd tegen het virus aan te pakken. In heel wat Aziatische landen kunnen de mensen terug een normaal leven leiden, overheden hebben er alles op alles gezet om het virus te bannen uit de samenleving. Een reporter die terug is uit China vertelt hoe ze de drastische maatregelen in China draaglijker vond dan de uitzichtloze halve lockdowns in Europa. “Twee weken in quarantaine onder streng toezicht, maar dan kan je aftellen…. Hier is het uitzichtloos” vertelt ze. Ze moest al drie keer weken in afzondering, maar toch vond ze dat draaglijker dan de halve lockdowns in het “vrije westen”. Je hoeft niet eens naar China te kijken, in Nieuws Zeeland, Kerala, Vietnam, Singapore en nog een aantal landen kiezen overheden voor dezelfde aanpak. Ze zetten er alles op alles om het virus uit de samenleving te verbannen opdat voor de bevolking het normale leven weer zijn gang zou kunnen gaan.
Hier geldt de dictatuur van de markt: de mondmaskertjes die er pas waren als ze geld konden opbrengen, de lockdown die er geen is voor iedereen die moet gaan werken, het consumeren dat onverminderd moet doorgaan, … en nu de verdeling van de vaccins die zal afhangen van privébedrijven die vaccins al dan niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar maken.
Het hele beleid is erop gericht om de winsten van enkelen zo goed mogelijk te verzekeren zonder dat het gezondheidssysteem in elkaar klapt. 100 doden per dag is blijkbaar voor land als België de psychologische grens. Pas als er meer mensen op intensieve zorgen terechtkomen dan onze zorgverleners aankunnen grijpt men in.
Net zoals Mieke worden er ondertussen miljoenen gegijzeld en hoelang dat nog zal duren zal afhangen van de willekeur van de markt. De rest van ons ziet zijn leven herleid tot produceren en consumeren. Je mag gaan werken, je mag gaan winkelen, maar voor de rest moet je “in je kot blijven”.

Ja, excuses dat ik U daar even meer overviel maar ik moest het even kunnen zeggen.

Mieke houdt zich dus sterk. Ze vertelt ons over hoe ze nu eindelijk terug met haar theatergroep samenkomt. Via zoom weliswaar en toneel spelen via een computerscherm is toch niet hetzelfde als in het echt, maar het plezier spat ervan af.
En vandaag is de Lidl uitzonderlijk op zondag open, de bubbels zij er zelfs aan 25% korting. Lieven wordt aangepord om zich klaar te maken om op jacht te gaan.