Workshops fotografie februari – april 2022

Geplaatst op

Workshops februari – april 2022

• 17 februari: cyanotype (volledige dag)
• 26 & 27 februari: Mordançage (tweedaagse workshop)
• 5 maart: Emulsion lift (volledige dag)
• 11 maart: Wet collodion (volledige dag)
• 12 maart: Liquid emulsion: (volledige dag)
• 2 & 3 april: Cyanotype op glas (tweedaagse workshop)
• 7,8,9 & 10 april: Vierdaags analoge fotografie

Alle workshops gaan door in fotoatelier De Zilverbeek in Antwerpen

Inschrijvingen: info@hansoete.be of telefoon: +32 476 533 188

17 februari: cyanotype

Cyanotype is één van de oudste fotografische procedés dat tot vandaag zeer veel wordt gebruikt.  Iedereen kent wel de typisch Pruisische blauwe beelden die zo kenmerkend zijn voor het procedé. We leren tijdens de workshop ook hoe je een beeld op smaak kan brengen door het te verkleuren met tannines (koffie, thee,…)

Mordançage: 26 & 27 februari (tweedaagse workshop)
Mordançage is een techniek waarbij we eerst een foto afdrukken op klassiek fotopapier om die dan in chemisch bad te dompelen waarop dat fotopapier gaat reageren. Als je het proces een beetje onder knie krijgt ontstaan er sluiers en verkleuringen die een nieuwe dimensie toevoegen aan je beeld.

Emulsion lift: 5 maart (volledige dag)
Bij emulsion lift vetrekken we van een digitaal beeld dat afdrukken op een soort transparant om het daarna over te brengen op een ander materiaal: glas, papier, hout, keramiek, …
Je brengt zelf enkel digitale beelden die je graag wil afdrukken en eventueel enkel voorwerpen waarop je de afdruk wil overbrengen.

Wet collodion: 11 maart (volledige dag)
n deze workshop leer je de basis van één van de allereerste fotografische procedés. Net zoals in de dit 19 eeuw leren we: het gieten van het collodium op aluminium, het lichtgevoelig maken van de plaat, het juist belichten, ontwikkelen en fixeren.

Liquid emulsion: 12 maart (volledige dag)
Met Liquid emulsion kan je een foto afdrukken op glas, metaal, hout, textiel, papier, …  Tijdens de workshop leren we basisprincipes en maken we enkel afdrukken op zelfgemaakt fotopapier. We bereiden het papier voor waarop we willen afdrukken door er een fotogevoelige laag op  aan te brengen. Terwijl dat materiaal droogt, maken we digitale negatieven op basis van foto’s die je meebrengt. Werk je liever met meegebrachte negatieven, dan maken we samen een selectie uit negatieven die je meebrengt. Daarna belichten we het materiaal met jouw negatieven en leren we welke handelingen er nog nodig zijn in de donkere kamer om te komen tot een goede afdruk.

Cyanotype op glas 2 & 3 april (tweedaagse workshop)
Tijdens de tweedaagse workshop leren we hoe we het glas voorbereiden, hoe we er lichtgevoelige emulsie op aanbrengen en hoe we het beeld afdrukken en nadien eventueel op smaak brengen met tannines.

• Op de eerste dag maken we de glasplaten klaar.
• Tijdens de tweede dag belichten we de glasplaten en brengen ze op smaak met tannines.

Vierdaags analoge fotografie : 7,8,9 & 10 april (Vierdaagse workshop)
We nemen vier dagen de tijd om het hele proces van analoge fotografie onder de knie te krijgen. Van het laden van een filmrolletje, het maken van de foto tot het ontwikkelen en printen in de donkere kamer.

• Dag 1: We leren hoe onze camera werkt, hoe we het licht meten en trekken erop uit om onze eerste foto’s te maken. Nog voor het einde van de dag ontwikkelen we ook onze eerste filmpjes. 
• Dag 2: Bij mooi weer trekken we de natuur in, bij minder mooi weer werken we in de studio. In de namiddag ontwikkelen we onze filmpjes. 
• Dag 3: In de voormiddag maken we contactafdrukken van onze negatieven. In de namiddag maken we dan de eerste afdrukken op fotopapier.
• Dag 4: We werken de hele dag in de DOKA om enkele afdrukken te maken. We leren hoe we en beeld dynamischer kunnen maken door het gebruik van split grade printing. We leren gevorderde technieken als burning en dodging.